Електромобили – предимства и недостатъци

Електромобили - предимства и недостатъци

Замърсяването на въздуха е един от най-големите проблеми в съвременния свят. Мръсният въздух е причинител на множество заболявания, които се отключват благодарение на вдишваният въздух и преминаването му чрез белите дробове в кръвта на човека, а от там и във всички жизнено важни органи.

Един от виновниците за замърсяването на въздуха в големите градове са автомобилите, оборудвани с двигатели за вътрешно горене, които отделят азотни оксиди и въглеводороди чрез отделяните газове, вследствие на работата на двигателя, който изгаря бензин или дизелово гориво. Освен това залежите от нефт на планетата са на изчерпване, в следствие на което цените на горивата се покачват със всяка изминала година. Необходимостта от електромобил в днешни времена е повече от голяма, но можем ли да си го позволим и какви предимства и недостатъци има той спрямо обикновените автомобили? Както ни е известно, голяма част от автомобилопроизводителите се насочиха към производството и на електромобили. Предимствата на тези коли са, че изминават дадени километри на много по-ниска цена, спрямо обикновен автомобил, работещ с ДВГ. Друго предимство е липсата от излишни разходи, като смяна на масло, охладителна течност, въздушни и горивни филтри, които не са необходими при електромобила. А най-голямото предимство е, че не се замърсява по никакъв начин околната среда, чрез изхвърляне на изгорели газове и също чрез излишно издаван шум от двигателя, тези автомобили са просто безшумни.

Въпреки изброените плюсове, тези автомобили си имат и няколко минуси . Първия недостатък е високата цена. От вида на използваната батерия зависи каква ще бъде цената на дадения електромобил. Батериите биват няколко вида, като най използваните са никел-кадмиеви, никел-метал-хибридни, оловно-киселинни, литиево-йонните, литиево-полимерни киселинни и др. Най-евтиния вариант е с оловно-киселинни батерии, но поради високото тегло не се препоръчва използването им. Именно от батерията зависи и какъв пробег ще направи автомобила с едно зареждане. Статистиката сочи, че колкото по-голям пробег прави автомобила с едно зареждане, толкова му е по висока цената. Някои от електромобилите може да достогнат цена от 100000 долара. Другия недостатък е недостатъчния брой на станции за зареждане на батерии в по-слабо развитите страни от Европа. Също така, недостатък е и бавното зареждане на батериите – от 5 до 10 часа.

Има възможност и обикновения автомобил да стане напълно електрически. Това е осъществимо с така наречената конверсия, чрез която става подмяната на двигателя с вътрешно горене с електрически. Също така трябва да се монтира и подходяща батерия с необходимите консумативи за зареждането и и свързването и с новия електродвигател. Това е напълно осъществимо, но цената пак е от решаващо значение за предприемането на това действие. За сметка на това пък, придвижването с такъв електромобил ще бъде много по-евтино, от колкото с обикновен автомобил с ДВГ. Стандартната цена, без монтаж на допълнителни екстри е около десет процента от цената на нов обикновен електрически автомобил, а те варират между 25000 и 40000 евро . В България електромобилите са рядкост, поради най-вече високата им цена. Електромобили се произвеждат и в България, като цената им е значително по-евтина от останалите и варира около 10000 евро. Производство на „зелени“ автомобили има в Бургас, като частите се внасят от Китай. Има различни програми от държавата, които насърчават закупуването на такъв тип автомобил. От 17.10.2012 г. е одобрено от Министерския съвет – Национален план за електрическа мобилност, където е предвидено при закупуването на електромобил, купувача да получи субсидия в размер на 5000 лева и също така да се освободи от такси за паркиране в центъра на столицата и по-големите градове на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *