Повреди при автомобилните гуми

Повреди при автомобилните гуми

Безспорно един автомобил не може да се движи без качествени и изправни гуми, затова колкото и да не ни се иска, никога не бива да пестим от покупката им. Ако не обръщаме внимание на състоянието на гумите на нашата кола,това може да ни коства безопасността по време на шофиране, особено на дълъг път и комфорта на самото пътуване.

И така, за какво да следим при гумите на автомобила и кои са най-честите повреди?

Най-често се получават разкъсвания от вътрешната или външната страна на автомобилните гуми, откъртване на части от протектора и прегряване на определени участъци на борда на гумата. Тези повреди се получават тогава, когато те са с недостатъчно добро налягане, претоварвате автомобила и не правите сезонна подмяна на зимните с летни гуми и обратно. При положение, че покупката на нови гуми струва доста скъпо е добре да се стремите да ги щадите и да се стараете да удължите техния живот. Това става възможно тогава, когато непрекъснато следите за състоянието им, управлявате внимателно автомобила и избягвате препятствия по пътя, съблюдавате предписаното от производителя за налягането на въздуха в тях и ги поддържате в оптимално състояние и налягане. Проверката на налягането на става когато те са студени със специален калибриран манометър и е задължителна процедура преди предстоящ дълъг път. Важно е да се прегледа налягането не само на основните които са на автомобила, но и на резервните, защото никога не се знае кога ще ви се наложи да ги използвате. Добре е да почиствате мястото около вентилите и  да проверявате херметизацията им.

От това дали ходовата част на превозното средство е в изправност също зависи състоянието на вашите гуми. При извършени ремонти по ходовата част не забравяте да следите за износването им и ако се наложи да ги коригирате на стенд.

Ако ви предстои покупка на гуми, можете да се информирате за цени и видове от многото сайтове в интернет или направо да посетите представителството на вашия автомобил. За да имате изряден в техническо отношение автомобил е желателно да го оборудвате с оригинални, съобразно сезона и те да са относително еднакво износени. Важно е и как съхранявате на гумите на вашата кола – това не бива да става на открито, защото води до овлажняване и увеличава риска от преждевременно им повреждане. Съхранявайте вашите гуми далече от преки слънчеви лъчи и на сухо и проветриво място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *